Jaroslav Vernarský

Jaroslav Vernarský

V našej spoločnosti pracuje od roku 1997 ako vedúci predaja počítačov. Keďže sa na svet nepozerá cez prsty, ale cez silnú logiku sveta computerov, nechýba mu schopnosť kombinovať a dobre počítať. Navyše sa ako každý poriadny chlap rád hrá. Je teda dostatočne vybavený a správne nastavený na zvládnutie takej strategickej hry akou je Scrabble.

Čo to je? Veľmi laicky povedané, je to hra, v ktorej sa na skreblovnicu (niečo ako šachovnica, len vyzerá ako krížovka) kladú písmenka a vytvárajú sa slová v takom režime, aby z toho pozeral čo najväčší počet bodov. Adrenalínoví odchovanci strategických PC gejmov, ako napríklad Company of Heroes, si pri pomyslení na uvážené ukladanie písmen na dosku môžu povedať, že každý blbne po svojom. No skutočnosť je iná. Napríklad vo Veľkej Británii každú hodinu začne 30 000 súbojov v Scrabble a Slovensko robí čo môže, aby sa tiež dostalo do tých správnych čísel. Preto je Jaro členom Slovenského spolku Scrabble a aktívne sa zapája do kvalifikačných turnajov na Majstrovstvá Slovenska v Scrabble. V roku 2012 to už bol 14. ročník, na ktorom sa zúčastnil.

Má samozrejme aj prvenstvá, čo znamená, že sa hrať vie dobre. V rokoch 2008 a 2012 vyhral na Majstrovstvách Slovenska prvé miesto. A na majstráku v roku 2012 získal zlato vo vykladacom scrabble.

Scrabble oslovil aj jeho dvoch synov a to celkom úspešne. Starší syn Michal bol majstrom Slovenska v roku 2007 a jeho mladší syn Tomáš je majstrom z roku 2011. Darmo je, deti sa vedia zahrať najlepšie.

Keďže sa náš kolega venuje Scrabblu 14 rokov, jeho medailová bilancia je úctyhodná: 4 bronzy, 1 strieborná a 2 zlaté. Toľko medailí zatiaľ v scrabbláckej branži nemá nikto. Možno snáď len lepší ruský generál na 9. mája…

Podľa ocenení, ktoré si v hre získal to vyzerá tak, že ti ukladanie písmen do slov ide. Trénuješ slovnú zásobu?

Tak predovšetkým, o slová vôbec nejde. Prvoradá je kombinácia hodnoty jednotlivých písmen s políčkami herného poľa. Omnoho dôležitejšia je samotná pozícia slova. Je to otázka správneho zosúladenia.